fredag 30 november 2012

Eric Bordelet samt Coche-Dury och Ogier på PM & Vänner

Jag och Ålänningen tog en spontanvisit till PM & Vänner i Växjö förra veckan, vi bestämde oss direkt för att vi skulle äta avsmakningsmenyn och sedan leta upp ett par guldkorn i vinlistan. Men först började vi med var sitt glas Comtes de Champagne 2002 i baren, den smakade som Comtes brukar göra mest med toner av vanilj, exotiska frukter och en del autolys. Gott men ungt.  Efter lite tittande i vinlistan fastnar vi för Coche-Dury Bourgogne Blanc 2008. Väldigt sympatiskt prissatt så det fick bli vår följeslagare till de första rätterna. Innan första rätten och första vinet fick vi en amuse bestående av lammbringa och lingon, väldigt trevligt till Champagnen! Men åter till Coche-Dury, vilket vin och vilken kraft för att endast vara en Bourgogne Blanc. Ungt förstås och det hade behövt mer tid för att integrera eken med frukten samt att syran var en anings spretig just nu, men det är endast petitesser.

Olinge utegris från Wanås med pumpa, strömming och mandel
Dashi på ringduva med smaker från den djupa Smålandsskogen
Lake från Rusken med päron, skäggriska, tryffel och rova

Efter mycket prat fram och tillbaka samt med lite tips av Johan landade det andra valet av vin på Ogier Côte-Rôtie 2003, vi var lite oroliga att det fortfarande skulle vara knutet men med tanke på det varma året borde det ha öppnat upp sig fint vid det här laget. Och oh ja det hade det, vilket vin! Underbart bra Cotti-Rotti och inte ett spår av varken det varma året eller eken som jag har klagat på i äldre årgångar. 

Älg från Koskull på Engaholm i två serveringar
PM’s Single Cow Milk Cheese 2.0
Äpplen från Rudenstams façon PM


Till osträtten som bestod av en blåmögelost samt en sorbet på färskmjölk tog vi in var sitt glas 20 årig Tawny från en producent som jag helt har glömt bort, i alla fall var vinet framtaget till firandet av PMs 20-års jubileum i år. Satt som en smäck till osten och fungerade även till desserten!

Efter ytterligare lite snack med Johan om sprit och annat i mat- och dryckesväg bestämde vi oss för kaffe, kaffegodis (så bra kaffegodis) samt lite 10-årig Marc från Ch. d'Arlay att skölja ner allt med. Gott så det förslog, vi drog oss vidare tillbaka till baren där vi börjat kvällen med bubbel, för att avsluta med lite drinkar. Det blev en lång sittning 18 till 01, men det var bara härligt och jag kan starkt rekommendera ett besök, men var gärna fler än två personer så ni kan fynda ännu mer i vinlistan!


Och som vanligt måste jag ändå säga, avslutar vi med en flaska cider eller ja poiré i det här fallet och Eric Bordelet's Poire Granit 2010, vi är både löjligt förtjusta i hans grejer och ett besök förra hösten gjorde det inte sämre. Men egentligen ska det lagras (länge!) vi drack en 2001 i våras och den hade precis börjat integrera syran samt få lite snygga oxiderade toner. Jag ser nu att jag endast har ett inlägg om cider och inget om poiré, det måste bli ändring på det här, särskilt med tanke på att det slinker ner en hel del mellan varven. Kanske en mini-serie; "ciderskolan", hmm tål att funderas på då jag anser att "folk" har en väldigt skev bild av cider i det här landet!
Erik 

4 kommentarer:

 1. Bordelet är bara bäst! Har 05 och 06 liggande hemma och håller med; trots 4% så blir de bättre och bättre!

  MVH

  Niklas

  SvaraRadera
 2. Kan bara hålla med, den absolut främsta cider-prdoucenten! Även jag gillar Dupont, Le Peres Jules mfl. Det måste vara syran som går att lagra dem så länge! Även hans cider är som bäst efter ett par år i källaren, vi drack en 03:a förra hösten som var helt magiskt!


  Erik

  SvaraRadera
 3. Drack Eric Bordelet Poire Authentique på Oscarsgate i Oslo nyligen. Gott, men min kunskap om cider är obefintlig, så jag insåg nog inte storheten riktigt.

  SvaraRadera
 4. Authentique har inte riktigt samma underbara struktur och syra som Granit, men är lättare att dricka ung. Viss lagring krävs även där så klart.

  Men så är det väl med det mesta antar jag; man uppskattar ofta det man kan något/mycket om mer än det man inte är så hemma på. Men gör ett dyk i cider, jag lovar att du inte kommer ångra dig!


  Erik

  SvaraRadera