lördag 24 november 2012

Champagne del 1

Del ett i vad som förhoppningsvis kan bli en serie riktigt bra provningar.




Första vinet serveras blint; lätt guldfärgat, små bubblor, toner av camembert i calvados, gula plommon i sprit, fårull, inte så mycket mognad men väldigt ”ostigt”. Relativt aggressiv mousse, super-torrt, hög syra, viss beska, lite omogen smak- tänk gröna krusbär, men åter igen ostigt (men jag gillar ost!) Snyggt skaldjurs-salt i slutet. Gissar Champagne 60/40 Chard/PN, 33€.  Ridgeview Cavendish 2009, 34€, 44% Chard, 29% PN, 27 PM. Bubbel från England helt enkelt, dessvärre finns inte mycket info att tillgå på hemsidan. Helt okej! 



Ungt fräscht, mycket gröna äpplen, lime, liten ton av mandel, och rostat bröd. Skyhög syra, torrt som satan, smakar torra mandelkakor, pappkartong, krusbär, gråpäron, krossad havre, trevlig eftersmak. på det hela ett helt okej vin, men papp-tonen förstör det ganska mycket... Chartongne-Taillet - Sainte-Anne, 39% Chard, 47% PN & 14% PM. 100% druvor från Merfy (Vallee de la Marne), 72% från 2008, 28% från 2007, buteljerat 2009 med 4,5 g/l dosage. 228 sek.



Röda äpplen, smörstekt brioche, nypressade äpplen och torkade aprikoser,
Hög syra, väl integrerad dosage, röda äpplen, salmiak, solmogna aprikoser, lite brettigt, liten släng av sherry. Lång eftersmak, mycket röda äpplen och mineral, rökigt avslut. 
Chartongne-Taillet - Les Barres 2007, 100% PM, 60 åriga oympade stockar, vinifierat på 225l ekfat, svavlar endast vid buteljering 2g/hl. 389 sek. Blir bara bättre och bättre i glaset, kvällens vin för min del. Och "folk"säger att PM är en undermålig druva? Måste vara samma folk som säger att Trebbiano är en undermålig druva.



Här är det autolysen som kommer fram först, med mycket knäckebröd och rågbröd. Gula frukter som äpplen och plommon. Hög syra, klockren dosage, moussen är den bästa hittills. Henri Giraud - Hommage à François Hémart, 70% PN, 30% Charda, 100% från Ay, sex månader på ekfat från Argonne. 439 sek. På pappret ser det kanske bättre ut än Les Barres, men det här charmade inte mig lika mycket, ett mer inställsamt vin.



Lera, skaldjur, flinta-sten, svavel, gul frukt, en del blå blommor, snygg mousse- väldigt krämig, hallon, passionsfrukt, sjukt långt avslut. Henri Giraud - Code Noir, 100% PN från Ay, skördat 2007 degorgerad 2011, 769 sek. Riktigt seriös champagne men behöver ålder för att komma till sin rätt. 


Det dracks även en Alfred Gratien - Cuvée Paradis Brut 2002, som dessvärre var dålig: Reduktiv, inte helt okej. Konstig struktur och doft samt smak...



Allt som allt en bra provning, synd på sista vinet bara...


Erik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar