fredag 26 oktober 2012

Opus One & Dunn Vineyards
Opus One, detta legendariska vin från Kalifornien grundat 1979 av Robert Mondavi och Baron Philippe de Rothschild. Officiellt sett var 1980 den första årgången men Tim Mondavi och Lucien Sionneau gjorde ett vin redan år 1979, båda dessa årgångar lanserades sedan 1984. Dock tjuvstartade försäljningen av första årgången redan 1981 på den första Napa Valley-auktionen, där en låda dundrade in otroliga $24,000. Constellation och Baronese Philippine äger hälften var sedan Robert Mondavi Winery såldes till Constellation 2004. Vinmakare sedan dess är Michael Silacci och enligt säkra källor har han höjt kvaliteten sedan han kom in i bilden. Ca 300,000 flaskor tillverkas varje år och druvblenden består till största delen av Cabernet Sauvignon, men även en skvätt Petit Verdot, Merlot samt två fruktansvärt små andelar Cabernet Franc & Malbec. 


Opus One 2008 
På näsan dominerar björnbär, fatkryddor som kanel och vanilj, mörka körsbär, körsbärssaft, en liten örtighet som är trevlig och piggar upp den annars så mörka och täta frukten.  
Hög syra, många men finkorniga tanniner, rund och stor kropp, mycket fat på paletten; vanilj, nejlika, tjära och kanel. Även en viss rödfruktighet finns där i bakgrunden, tänk röda äppelskal och varma hallon. Lång eftersmak med, åter igen, mycket fat.
Faten är som sagt påtagliga men här är de snyggt integrerade och jobbar bra med frukten, men 17 månader på nya franska fat skulle må bra av lagring! (noshit)Jag har haft turen att dricka Dunn två gånger den här veckan, en snabb provning av både 2005 och 2007 gjordes igår och ikväll satte vi i oss en flaska 2007. Dunn Vineyards grundades även det 1979, mannen bakom vinet heter Randy Dunn och är en av de (få) som gör Cabernet old-school-style i Napa. Han håller hus i Howell Mountain, men gör även ett enklare vin klassat som Napa Valley Cabernet. På senare år arbetar Randys son Michael sida vid sida med sin far i vineriet och vinerna kan ses lika mycket hans som sin fars. Vidare läsning finns att få här.


Dunn Vineyards - Howell Mountain 2007
Det första som slår ur glaset är ett stråk av gröna örter, sedan kommer frukten; björnbär, svarta vinbär, blandade skogsbär, lite skogsgolv, en touch av mint och välavvägda ekkryddor. Mycket lager av frukt, örter och fat radar upp sig!  
På paletten får jag hög syra, hög mängd tanniner- de är fortfarande lite ruffa men kommer bli så bra med ålder! Fokuserad och slank kropp med som tillsammans med tanninerna leder till en helt underbar struktur. Lång, lång eftersmak. Fruktansvärt gott nu och kommer inte bli sämre med lagring, kan tänka mig att dricka en till flaska om sådär 10 år. Dunn levererar varje gång, för att vara så rent och slankt är det underbart rustikt på något sätt. Jag vill säga att det påminner om Bordeaux men det vore lite som ett slag i ansiktet på Randy, det här är Napa Cab när det är som bäst! Erik

4 kommentarer:

 1. Hej,

  Är Dunn 07 inköpt i Sverige?

  SvaraRadera
 2. Japp det är den, prima sb-vara!


  Erik

  SvaraRadera
 3. Tack, då lutar det återigen att det blir nån sån, om det nu finns några kvar?

  SvaraRadera
 4. Det tror jag det ska finnas! Måste säga att bolagets pris är väldigt tilltalande!

  Erik

  SvaraRadera