onsdag 10 oktober 2012

Kock&Vin

I fredags besökte ett glatt gäng Kock&Vin i Göteborg. Vi lyckades få ner en rätt av nio på bild och inget av vinerna men jag vill fortfarande skriva några rader om besöket.

Vi började med Laurent Perrier Brut NV i glasen och vinlistan i handen, menyn var redan beställd; Stora resan tror jag den kallas och innehåller 9 rätter plus amuse osv. Vi beställde in två viner parallellt; Maison Leroy Bourgogne Blanc 2000 samt Virna Borgogno Barolo 2007, goda, trevliga, relativt enkla viner som skulle ackompanjera några av rätterna. Om jag ska vara helt ärlig lades det inte allt för mycket fokus på att välja vin...

Krabba som första förrätt sitter som en smäck till Bourgogne Blanc'en, likaså hummern som följer. Till tredje rätten får vi in lite blint i glasen, uttalad PN-näsa ganska varmodlat men med en snygg örtighet, efter lite snurrande överallt i världen står jag fast vid Baden Spät från varmare år, 2009 fyller F i. Helt rätt; Heger Spätburgunder 2009.

Rätterna fortsätter komma in, nästa rätt är rödbetor med brynt lök och rostade hasselnötter, fruktansvärt trevligt och helt upp i min gränd. Nu dags för de varma rätterna något Kock&Vin kallar bifångst, denna gång var det Uer med smörstekt svamp och palsternacka, ohyggligt gott och Barolon gjorde sig helt okej till det här. Vidare kom det in vildand med en puré på blåmögelost samt rivna valnötter, ojojoj det här var bra med både Barolo och ytterligare ett glas blindvin. Här börjar vi dock gå vilse ordentligt och gissar Priorat på Tannat från Madiran, jag vet inte vad som hände men vinet doftade ju Grenache!

Nästa rätt var kvällens bästa i min bok; svensk hårdost och blomkål bakad med rökt sidfläsk samt en puré på samma ost. Och till detta Bodegas Tradición Oloroso 30y; vilket vin, fyfan vad bra det är och om Sherry alltid hade sådan syra skulle jag dricka det mycket oftare. Kvällen fortsätter med mer blindviner som jag har glömt bort och med de två desserterna, den första med en rotselleriglass att dö för och den andra med syltade björnbär och äggskal(!).

Syltade björnbär, fryst björnbärssaft samt äggskal av socker


Sammanfattningsvis rekommenderar jag starkt ett besök på Kock&Vin, maten är superb vinlistan absolut helt okej och priserna är väldigt sympatiska. Jag höll på att glömma det bästa på hela kvällen ett glas av Romano Levi's Grappa, om någon undrar hur Grappa ska smaka, prova det här... 



Erik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar