torsdag 2 augusti 2012

Podere Sante Marie - Colleoni


Sante Marie startades 1998 av Luisa och Marino Colleoni och 2000 gjorde de sin första Brunello. De har 1,5 hektar, strax norr om Montalcinos centrum, uppdelade på tre plotter- en i nordligt läge, en i syd och en i sydväst. Sante Marie ligger på en höjd av 500möh, och vingårdarna omringar huset.
Traditionellt och småskaligt är ledorden- ekologisk odling, handskördade druvor, beskär ej rankorna, låter många olika blommor växa fritt mellan raderna och jobbar för att ha en så hög biodiversitet som möjligt. Ingen tillsatt jäst, fermentationen tar ca 25 dagar, efter avslutad jäsning läggs vinet på stora ekfat (15-20hl) där det får ligga och mogna i två till tre år. Marino använder sig även av mindre fat (5-10hl) för vinifiering av de enskilda plotterna, då det blir för lite vin för att fylla en botti eller när han vill dela upp vinet och fortsätta lagra en del. Vinet buteljeras utan klarning eller filtrering, och får ligga på flaska minst ett år innan försäljning.

Vingården i norr med utsikt över dalen mellan Montalcino och Siena.
De bästa åren görs ingen Rosso utan endast Brunello, 2011 års Brunello låg och jäste på sina skal i 45 dagar, tillslut fick Marino flytta över vinet till nya fat utan skalen, och när jag besökte dem igår så fanns det fortfarande lite sötma som höll på att jäsas ut i detta vin. Marino delade upp vinet på två olika fat (5hl), ett med 1g svavel per 100 liter och ett fat där vinet inte svavlades alls. Intressant projekt och man kan redan nu känna skillnad vinerna mellan, den svavlade är mer seriös och stram medan den icke svavlade varianten är mer lekfull och fruktig. Ska förtydligas att detta är 2011 års Riserva, som kommer från den norra vingården, då Mariano ansåg att frukten blev för varm på de andra plotterna och inte lämpade sig för en Riserva. Vi pratar vidare om årgångar och jag undrar hur detta varma året står sig mot 2003, till svar får jag att om det inte kommer regn snart kommer det här bli ett sämre år. 2003 hade en högre luftfuktighet, dock samma värme men solens strålar var inte lika direkta då säger Marino, nu bränner solen mer än vad den någonsin har gjort.
La veraison - två veckor tidigt.
Marino med ett glas osvavlad Brunello i handen. 

Vi provade ’11, ’10 och ’09 från fat, spännande att följa utvecklingen från ej färdigjäst ’11 till ’09 där Colleoni-elegansen hade börjat visa upp sig. Till slut, för att knyta ihop säcken, öppnade Marino en flaska Brunello 2008 (buteljerades i april). Tyvärr var Marino lite stressad och något vin har han inte att sälja, allt är slut sedan länge, men jag får gärna en flaska Brunello 2008 utan etikett. Det blev ett besök på en timme och en kvart, och när jag efter ytterligare ett par timmar i Montalcino sitter och väntar på bussen som ska ta mig hem till Florens så kommer han förbisusande i sin traktor på väg in mot centrum.

Colleoni Brunello di Montalcino 2008
Röda äpplen, sura körsbär, lite gröna örter, ett litet volatilt drag och en pust alkohol, blå blommor, balsamico och te avslutar doften. Marino säger att hans viner ofta får en ton av asfalt i sig, efter lite övertygande så tror jag jag hittar asfalten också. Men det som slår mig är hur rödfruktigt och elegant vinet är, så här vill jag ha min Brunello! Med lite luft kommer mer läder och tobak fram, doften blir mörkare och kraftigare.  

I munnen fullkomligt exploderar vinet, hög syra, runda finkorniga men greppiga tanniner och slank med intensiv kropp. På tungan träffar ett stråk av hallon, röda äpplen, bra lakrits, körsbär, te och mineraler. Avslutet är riktigt långt och domineras av järn och röda äpplen. Brunello som är galet drickvänlig nu men som även skulle tjäna på några år i källaren.       


Hur möter man upp det här vinet med mat då? Jo, man plockar fram den bästa biten ossobuco, låter den sjuda i balsamvinäger med en massa smålökar och till det en saffransrisotto. Kan inte bli bättre!  Erik
   

2 kommentarer:

  1. Tack för rapporten. Colleoni har oss på kroken inför framtiden.

    Som sagt, inte mycket som går upp mot sangiovese och ossobucco ;-)

    SvaraRadera
  2. Det var ett trevligt och givande besök, önskar bara att Marino inte hade haft så bråttom till ett möte. Ja, Colleoni är verkligen sånt man vill fylla sin källare med!

    nej verkligen inte! eller ossobuco och Nebbiolo... :-D

    SvaraRadera