Ikväll pluggar jag Kalifornien, dricker Etna och lagar Toscana.
Alberto Graci
ärvde 2004 sin farfars vingård på Sicilien, och som med så många andra
vingårdar i den centrala delen av ön var vineriet inriktat på kvantitet och
inte kvalitet. Alberto sålde sin farfars vingård och köpte 25 hektar på
nordöstra delen av Etna, varav 18 hektar planterade med vinrankor.
Passopisciaro heter gården, ligger på 600 meters höjd och är odlad med 15
hektar Nerello Mascalese, och resten Carricante samt Catarratto. Alberto är väldigt
traditionell och odlar bara inhemska druvor med så lite ingripande som möjligt
i både vingården och källaren. Han använder sig endast av stående tunnor sk. Tini samt stora välanvända liggande fat.
Ingen tillsatt jäst och ingen filtrering innan buteljering är melodin hos
Graci.
Graci Etna Rosso 2010
Gjord på 100%
Nerello Mascalese, lagring 12 månader på rostfritt stål och ytterliga 4 månader
i flaska innan vinet når hyllorna.
Rubinfärgat och
inte så hög intensitet i färgen. På näsan får jag viol, örter- främst grön
mynta, hallonbåtar, röda plommon, alkohol, lakrits, en liten doft av mineral
och rök. Det som dominerar doften är mynta och viol efter lite tid så kommer
lite jordgubbssaft och hallon med i bilden. Hög syra, små tanniner men med helt
okej grepp, medelfylligkropp, lite obalans mellan syra och resten av vinet; det
sticker lite, kan vara alkoholen (13,5%) som spelar mig ett spratt. Mycket
hallonbåtar, salmiak och viol med riklig mineralsälta i avslutet. Eftersmaken
är läskande men lite väl kort. Elegant och snyggt, men inte riktigt upp i min
gränd, det fattas något. Ca 15€. Gjorde sig fint till maten bestående av en
krämig karljohansvamp-risotto, gröna ärtor och en bra fläskkotlett.
Och förresten
grillad citron, finns det ett bättre tillbehör? Det mest underskattade
tillbehöret. Alla kategorier!
Erik
Håller med dig precis. Provade mig igenom Gracis sortiment i höstas och det var ju gott och trevligt på alla sätt och vis men ändå inte riktigt. Det finns för mycket annat kul på Etna. Gracis viner blev lite för vattenkammade för mig.
SvaraRaderaVattenkammat var ordet, slätstruket och inte det där lilla extra som man ofta får av vinerna från Etna.
SvaraRadera