lördag 7 mars 2015

Martinborough; Kusda Wines

En av de mest omtalade vinregionerna på Nya Zeeland den senaste tiden (tänk 10 år) har varit Martinborough. Och nej det är inte Marlborough med sin Sauvignon Blanc-hets på den norra spetsen av den södra ön som jag pratar om utan en underregion till Wairarapa som ligger på den södra spetsen av den norra ön.
Wairarapa, en av de mindre regionerna på Nya Zeeland, innefattar även regionerna Gladstone och Masterton, meda 950 hektar planterade med vinrankor vilket brukar ge endast 2% av Nya Zeelands totala produktion per år. En förvånande stor del av vinerna hamnar ändå på systembolagets hyllor.

I januari besökte jag ett par producenter i området för att på djupet mer se vad det handlar om. Lite research visar att Pinot Noir är kung tätt följt av Sauvignon Blanc, det odlas även en del Syrah, Riesling, Chardonnay och Pinot Gris i regionen. I Martinborough är det dock Pinot Noir som regerar och det är denna druva som byggt regionens rykte i världen.

Mitt första besök var hos den smått legendariska Hiroyuki "Hiro" Kusuda, i hans lilla (1,2 hektar) vingård planterad med Syrah. Hiro är en väldigt upptagen man men tog gärna emot mig om jag inte hade något emot att spendera förmiddagen i hans vingård medan han tunnade lite skott och löv. Just då och där i vingården kunde jag se varför hans viner fått den uppståndelse de har, efter två timmar pratande och tunnande så hade vi arbetat genom oss en rad på 50-60 meter, saker här tar tid! Hans noggrannhet i vingården är det galnaste jag sett, till och med Roman Niewodniscanski på Van Volxem i Wiltingen hade varit imponerad! Denna noggrannhet i vingården och senare vid skörd och i vineriet ger dessa viner en imponerande kraft och elegans även vid sämre årgångar.

Hiro's 1,2 hektar stora vingård planerad med Syrah

Jancis Robinson har skrivit en utförlig artikel om Hiro och hans liv och viner från, men här kommer en kortare version:
Från Japan och advokat i grunden, senare diplomat i Sydney tills han 1996 bestämde sig för att göra vin, intresset för vin hade funnits där sedan han reste runt i Europa i slutet av 80-talet. Efter studier vid Geisenheim i Tyskland flyttade han till Nya Zeeland för att arbeta som assisterande vinmakare för sin vän från skoltiden, Kai Schubert (Schubert Wines), i Martinborough. 2002 gjorde han sitt första vin på köpta druvor från en vingård i Martinborugh, 2004 gjorde han vin med druvor från Kai Schuberts vingårdar och än idag gör han sitt vin hos Schubert. 2006 köpte han sin första egna vingård; de tidigare nämnda 1,2 hektaren med Syrah och han hyr även, sedan ett par år tillbaka, en liten vingård planterad med Pinot Noir. Andra viner som producerats genom åren är Riesling, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon-blend, Cab S-Merlot-blend och ett vin på okänd druvsort från 2002.

Hiro är en mycket sysselsatt man,
här pratar han med de som sköter om hans Pinot Noir-odlingar.

Vi pratar om allt mellan himmel och jord, allt från hans resor i Sverige på 80-talet till tiden i Sydney som diplomat och hans relation med Kai Schubert och de andra vinmakarna i Martinborough. När klockan slår lunch måste jag ge mig av för ett besök hos Escarpment men Hiro säger att jag är välkommen till hans hus efteråt för att plocka upp ett par flaskor vin och prata lite mer. 

Kusuda Pinot Noir 2012
Fantastiskt jävla bra Pinot från öarna! Stilmässigt närmare europa än nya världen.

Dag 1 i Martinborough var väldigt inspirerande och innehållsrik, besök hos Escarpment, Cambridge Road och Schubert kan läsas om här inom en snar framtid!

/Love
Erik
Gisborne, NZ

4 kommentarer:

 1. Tack för intressant läsning!

  SvaraRadera
 2. Tack själv FV, kände att jag var tvungen att skriva av mig lite om vad jag hittar (på) här nere på öarna. Bloggosfären känns verkligen på nedgående just nu och ibland räcker inte en instagram-bild till..

  /Erik

  SvaraRadera
 3. Kul och lärorikt! Fortsätt gärna!

  SvaraRadera
 4. hej erik! spännande! har kusuda någon importör i sverige?

  SvaraRadera