torsdag 16 oktober 2014

Millton Vineyards

Grundat 1984 i Manutuke, Gisborne av James och Annie Millton och 1989, som första Nya Zeeländska vingård, ekologiskt certifierade och som första vingård på södra hemisfären även biodynamiskt certifierade under Demeter sedan 2009. 30 hektar fördelade på Chenin Blanc, Viognier, Riesling, Chardonnay, Gewürtztraminer, Muscat, Malbec, Merlot, Pinot Noir och Syrah. Av dessa druvor gör de vin under tre etiketter: Crazy by NatureMillton och Clos de Ste Anne.

Jag besökte dem häromdagen och gick genom vingårdarna med James högra hand Rory. Rory har varit anställd hos Milltons i 13 år och har arbetat sig upp från att beskära rankor vintertid till där han är idag med ett ansvar över alla vingårdar samt all vinmakning tillsammans med James. Vi pratade mest om deras Te Arai vingård för ett av mina skolprojekt, men hann även kika på deras kompost, "liquid fertilisers" och prova lite vin.
Chenin Blanc som börjar skjuta skott 
Mer Chenin Blanc

Te Arai Vineyard med senap planterat mellan raderna 
Vi grävde ett par hål

Enkel ståltanksjäst Chenin med snygga syror och fantastisk struktur


Crazy by Nature Chenin Blanc 2013 är enligt mig avsevärt bättre än deras Millton Te Arai Chenin Blanc 2013, som genomgick mallo det året, vilket den aldrig gjort tidigare, i och för sig fick den högre kritiker-poäng än tidigare årgångar men de tänker inte fortsätta med malolaktisk fermentering för sin Chenin. 2014 görs ingen Crazy by Nature utan allt går till Te Arai-etiketten, vilken jag fick prova från tank cirka en vecka innan buteljering. Fantastiskt vin med skyhöga syror, underbar struktur och med stor kropp men ändå sådär lätt och frisk som en vill ha sin Chenin.

Om ett par veckor ska jag dit igen och spraya biodynamiskt preparat #501 (Kvarts/Kiseldioxid), det ska bli intressant!
Erik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar