torsdag 25 april 2013

Josko Gravner Ribolla Gialla 1992

Josko Gravner- legendarisk vinmakare i Collio som från 1997-års årgång har gått över till att göra alla sina viner i amforor av terrakotta. Detta vinet är dock innan hans amfora-tider och någon information om produktionsteknik finner jag inte dessvärre. Vinet vittnar dock om fatlagring och en viss skalkontakt.
Josko Gravner Ribolla Gialla 1992 är gyllne till färgen och helt klart. Doften är tät och koncentrerad här finns mycket lager att utforska, aromer som slår mig är bivax, toffee, halm, gul stenfrukt, äppelskal, en viss rökighet och allt som allt påminner det om mogen bra champagne men lite "dovare". På paletten är syran skyhög, kroppen stor och rund utan att bli svulstig och här finner jag mycket rostat bröd, hasselnötter, oxiderade äppelskal, mogna gråpäron och en snygg citronjuice-ton. Längden sitter i helt absurt länge och avslutar friskt och torrt. Att detta vin lever och frodas 21 år efter skörd är helt galet, det är kvalitet så det förslår! Och just det, sa jag att det var magiskt gott också? 


Erik

5 kommentarer:

 1. Nu blir jag riktigt rejält avundsjuk. Var hittar man sådana här rariteter ? Jag gissar att det här vinet har jästs o lagrats på stora fat.

  SvaraRadera
 2. Var det inte här det klagades på CSN-inkomsterna? ;)

  Fantastiskt att höra, och ett visst mått av avund härifrån också.

  /Patrik

  SvaraRadera
 3. Flera nittiotalare här till bra priser. Märk väl att det handlar om restaurangpriser, tar man flaskan med sig sjunker priset med 30%... Att flaskorna måste avhämtas medför ju förstås vissa kostnader men är väl annars mest att betrakta som en bonus. När man ändå är på plats kan man ju klämma en kalvlägg också. http://www.lasubida.it/lasubida/admin/kcfinder/upload/files/lista_vini.pdf

  SvaraRadera
 4. det där är sjukt gott Ingvar!

  MW

  SvaraRadera
 5. Visste väl att ett par personer i bloggosfären skulle gå igång på alla fyra på det här vinet! Det här är en av fördelarna med att ta just CSN-lån, vi får prova en del bra saker på universitetet. Legat i deras källare sen '94 förmodligen och det finns fler flaskor!

  Underbar hemsida du har hittat Ingvar, säg till när du åker så kan du väl ta med ett par vinare och lite kalvlägg till mig också?


  Erik

  SvaraRadera