Boscarelli är tillsammans med Avignonesi och Poliziano de stora namnen i området. Just detta vin från Boscarelli är deras vanliga Vino Nobile de Montepulciano gjort på 90% Sangiovese och resten små delar Malvasia Nera, Colorino, Mammolo och Canaiolo. Druvorna odlas på 300 meters höjd i området Cervognano öster om själva byn Montepulciano. Vinmakningen är enkel med en veckas fermentering och den temperaturen hålls rund 28-30°C, ytterligare maceration efter fermentering pågår cirka åtta dagar. Vidare förs vinet till ekfat i varierande storlekar och ursprung, allt från 500-liters Allier till 3500-liters Slavonska där det får mogna mellan 18 och 24 månader.
Boscarelli Vino Nobile de Montepulciano 2008
Lätt i färgen och av rubin, till början kommer det mest ekkryddor på näsan som återföljs av en alkoholpust. Efter ett tag kommer trevliga aromer av tobak, körsbär och lite örter. En klassisk Sangiovese-näsa som bara blir bättre och bättre i glaset. Mycket målarlåda i bakgrunden.
Hög syra, en del
tanniner men ganska finkorniga. Kroppen är slank och lätt. Helt okej avslut med
körsbär och tobak i eftersmaken. Viss rå ek och gröna örter i eftersmaken. Totalt
sett ett lite obalanserat vin med spretig syra och en del fat-tannin som borde
integreras.
Som passande
anrättning har jag lagat osso bucco med risotto milanese, nu händer det grejer,
syran från gremolatan spelar finfint med vinet och den feta märg-såsen bryter
ner tanninerna perfekt.
Erik
Erik
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar