Pian dell'Orino har jag skrivit om ett par gånger innan och ett besök på gården har jag också hunnit med. Caroline och Jan jobbar biodynamiskt och så naturligt som det bara går, här kan man verkligen säga att vinet görs i vingården. Druvorna handskördas alltid, denna gång från vingården Pian Bassolino, 14 åriga stockar ca 350 meter över havet. Druvorna avstjälkas och får sedan jäsa i fat där temperaturen hålls runt 28°C. 3 veckors vidare maceration efter avslutad jäsning. En del av vinet läggs på 3000l fat och en del på 500l fat, vinet får mogna på dessa fat i 18 månader. Ingen tillsatt jäst används och bara en liten dos svavel tillsätts vid buteljering. 2010 är första årgång de skriver ut vingården på buteljerna
Härligt rubinfärgat
vin med låg till medelintensitet.
Till en början
återhållen doft med hallon, sura körsbär och en pust av alkohol, efter ett tag
öppnar vinet upp sig och bjuder på lite flinta-rök, en skvätt örter, snusklubba
och annat gott. Fortfarande ungt och återhållet men i glaset växer den enorma
fruktkoncentration fram som är (i mitt tycke) ett varumärke för Caroline och
Jans viner. Efter ett tag i glaset kommer mer mognande toner fram, vi pratar
bra tobak, en skvätt tjära och läder, men det ligger bara där snyggt i
bakgrunden och backar upp frukten.
Skyhög syra,
tanninerna är små men fortfarande lite grova och ointegrerade, men som så många
gånga förr; det är på paletten som vinet kommer fram och visar upp sin enorma
koncentration tillsammans med den slanka, fokuserade kroppen. Hallonlakrits, en
släng torkade örter, syrliga körsbär och mineraler dominerar i smaken, avslutet
är långt och snyggt uttorkande. Gott och klockrent köp om man gillar ren, ungdomlig Sangiovesefrukt med en hel del kraft.
Återigen är jag imponerad, dock sticker priserna i Sverige en del: 225sek i BS, men vilket vin och framförallt vilken potential, väntar nog med resterande flaskor ett tag. Men jag kommer definitivt dricka dem unga, det är den ungdomliga frukten och koncentrationen som det här vinet lever på.
Erik
Låter som något jag skulle gilla! :-) Vad ligger priset på i Italien?
SvaraRaderaDet är svårt att inte gilla ;-) Jag kan inte minnas priset i butik, men ca 20-25€ på restaurang.
SvaraRaderaErik
Inte bara snygg etikett, det låter ju rätt gött också. Nu får det bli till att köpa nån ströflaska, har gått och vart småsugen på vin från Pian dell'Orino ett tag.
SvaraRaderaInget att vänta på, bara slå till på en eller ett par! Så länge ung, fruktdriven och/men klassisk Sangiovese är din grej vill säga!
SvaraRaderaErik