onsdag 20 november 2013

Olivier Cousin - La Groulle 2012 (A.O.C?)

Olivier Cousin, vinmakaren som de senast två åren skapat mycket rabalder i vin-världen och som för cirka en månad sedan var i rättegång för sin AOC (Anjou Olivier Cousin)- märkning av sina Vin de France- viner. Bland annat... Läs hela storyn hos Wineterroirs här och här, och Jancis som såklart följt det från början (där finns även länkar till fler artiklar om ärendet). Anyways; Olivier riskerar 2 års fängelse och/eller 40,000 euro i böter för att ha bråkat med de franska myndigheterna. 



Nu till vinet! 
Köpt hos en caviste i Saumur häromdagen, 26€ för en magnumflaska. Druvan är Grolleau och årgången är 2012, inget tillsatt svavel och i övrigt väldigt naturlig vinmakning; häst i vingården och gamla fat i vinkällaren etc.. 
Dricks ur plastglas på F1-hotell utanför Tours och jag tvivlar på att de ger vinet rättvisa, men i alla fall... På näsan kommer det först bara brettanomyces men efter en tids luftning i plastglas och flaska kommer en charmig rödbärighet som följs upp med färska örter och peppar. Okomplicerat, gott, konstigt och förmodligen inget som någonsin skulle kvala in på Systembolaget eller, för den delen, tilltala den gemene vindrickaren. Hög syra, saftig struktur, charmig näsa och snälla tanniner gör att det här vinet åtminstone tilltalar mig! 



Erik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar