fredag 29 mars 2013

Twomey Bien Nacido Pinot Noir 2010

Ytterligare en riktigt dålig bild på ett riktigt bra vin! För en vecka sedan gick Kaliforniska vindagarna av stapeln på Sheraton i Stockholm, som vanligt är det överfullt av överekade Chardonnayer och Pinot som har sett solens ljus lite för länge. Förutom de som alltid brukar leverera; Calera, Far Niente, Silver Oak, Au Bon Climat mfl., så var även Silver Oaks "systervineri" Twomey [Tu-mi], där.
Twomey grundades 1999 när Duncan-familjen, som äger Silver Oak, köpte en bit mark i sydöstra Napa, här skulle de odla Merlot och idag är det fortfarande Merlot som är flaggskeppet. Det vin som föll mig på läppen var dock en Pinot Noir från Bien Nacido Vineyard i Santa Maria Valley, en smått legendarisk vingård där flera stora namn tar sin frukt från. 



Twomey Pinot Noir Bien Nacido Vineyard 2010, frukten är skördad i slutet av september och krossas med stjälkar och allt, för att sedan jäsas och slutligen hamna på franska ekfat (35% nya) där det får ligga 15 månader med sin jästfällning. Själva vinet då? Jo, det är fruktansvärt trevligt! Här skulle jag vilja använda ett  begrepp myntat av min gode vän Miguels; vinet doftar vildhallonfiléer! Alltså inte trötta vanliga vildhallon med mask, grus och annat otäckt, utan här pratar vi urbenade filéer av högsta kvalitet! Det följer upp med en skön mineralitet, lite färska örter och en släng fatkrydda. Dock är det frukten som spelar första fiol, och på ett härligt svalodlat sätt.

Klockrent vin helt enkelt och grym kvalitet för att vara andra årgången, och får jag tid när jag är i Napa i maj så kommer ett besök hos Silver Oak och Twomey definitiv avhandlas.



Erik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar