tisdag 13 mars 2012

2009 Van Volxem Goldberg Spätlese


Kom att tänka på när vi provade Moselriesling i höstas. Vi hade varit i Mosel en vecka och beslöt oss för att köpa lite vin och arrangera en provning väl hemma i Sverige. 

Ägaren Roman Niewodniczanski, är en av arvtagarna till Tysklands största dryckeskoncerner (som bland annat äger bitburger). Han är tät, har en snygg fru och är välbyggd som Arnold. Roman köpte egendomen Van Volxem år 2000 och vill bara göra ett riktigt jäkla bra vin. Han berättar att han beroende av att köpa nya vingårdar och beskriver det som när han slutade röka: "Detta är sista cigaretten, i morgon slutar jag. Men så vaknar man upp med ett galet sug och tar en cigarett till, ungefär så är det nu med vingårdar för mig". Rankorna är mestadels oympade, vilket Roman menar inte är något problem då Phylloxera inte trivs allt för bra i de karga skifferjordarna. 

Ett besök hos denna eminenta producent var inbokat och det var med aningen bakfulla, men glada kliv vi stegade in hos Roman en torsdagsmorgon i augusti. Vi spenderade fem timmar hos denna energiska man och var ute i vingårdarna större delen av tiden. Väl tillbaka på domänen provade vi genom hans viner, i alla fall det som fanns att tillgå- 2010 års viner var slutsålda redan vid skörd! Roman har börjat köpa tillbaka sina egna viner på Amazon för att kunna dricka lite äldre årgångar. Efter en ohyggligt bra provning ville vi köpa med oss "lite" vin, vilket var omöjligt- på förekommen anledning. Vi tackade för oss och åkte tillbaka mot Bernkastel där vi hittade en trevlig liten vinbutik som sålde både det ena och det andra; mogen Dr.Loosen åkte med, likaså Wili Schaefer, Markus Molitor och Ziliken. I ett hörn av denna underbara butik låg en hög med viner från Van Volxem; torrt, sött, stora flaskor, små flaskor. Vi plockade på oss Scharzhofberger P., söt Auslese på halvflaska och två flaskor 2009 Goldberg Spätlese. Han gör nästan bara torr Auslese, så denna Spät är lite av en raritet. 

Vinet är ljust och drar åt citronjuice-hållet. Ung och sluten på näsan, det bjuder på nästan ingenting, men öppnar upp sig efter lite tid- dock marginellt. Munkänslan är viskös, rund och koncentrerad med en frisk syra som balanserar. Smaken består av mogna äpplen i alla dess färger, mineraler, och mogen citron utan att dra åt det tropiska hållet. Detta är oerhört bra vin, så rent att det smakar mineralvatten och känns som bomull! Helt perfekt! 
Köpt för 23,5 € i Bernkastel


Erik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar